STIRI
Ingrijirea pisicilor pe canicula
Asemeni cainilor, pisicile suporta lunile calduroase de vara cu mare greutate. Mai mult, am putea spune ca suporta caldura chiar mai greu decat „cel mai bun prieten al omului". Cainii isi regleaza temperatura corpului prin respiratia sacadata cu limba scoasa, obicei pe care pisicele nu il au.
Pisicile trebuie sa munceasca ceva mai mult pentru a-si scadea temperatura corpului, prin toaleta rea in urma naparlirii excesive. Lingandu-si blanita pentru a o curata de firele de par cazute, pisica reuseste sa se termoregleze, pentru ca evaporarea salivei produce racorirea corpului. De aceea pe timpul verii pisicutele tind sa lase mai mult par decat de obicei.
Cum diminuam disconfortul termic al pisicii?
Pentru ca aceste animale de companie sa treaca cu disconfort minim prin caldura excesiva a verii este necesar ca stapanii sa urmeze urmatoarele "reguli".
Periatul zilnic
Periati pisica zilnic. Este indicat sa o faceti dimineata devreme, cand animalutul nu este inca stresat de disconfortul termic.
Tunsul
Tundeti pisica daca nu aveti timp pentru periajul zilnic. Astfel, igiena corporala si termoreglarea sunt inlesnite. Atentie, insa: pisicile nu trebuie tunse foarte scurt, pentru ca pot face cu usurinta cancer de piele.
Hidratarea
Lasati-i apa la discretie. Desi nu sunt cele mai mari iubitoare de apa, pisicile isi vor creste consumul de lichide in lunile calduroase. Amplasati vase cu apa proaspata in toata casa, acestea fiind destul de largi pentru ca pisicelor nu le place sa atinga cu mustatile marginile vaselor. Ati putea investi intr-o adapatoare pentru pisici, un dispozitiv care ofera animalutului apa curata si rece in orice moment, stimuland hidratarea.
Hranirea
Oferiti hrana uscata combinata cu hrana umeda. Din cauza caldurii, pisicile mananca destul de putin, dar le putem imbia cu hrana uscata mai palatabila (cu miros si gust mai intense). Insa pentru hidratare este indicata si hrana umeda, dar aceasta trebuie oferita in portii mici, pentru ca prezinta un risc ridicat de alterare in zilele cu temperaturi ridicate. Totusi, aportul caloric din aceasta perioada trebuie controlat cu rigurozitate, pentru ca pisica este mai putin activa vara si tinde sa ia in greutate.
Ferestrele locuintei
Nu lasati ferestrele deschise. In afara de faptul ca pisicile sunt curioase din fire, vara este si un anotimp care invita animalutele la explorare. In consecinta, exista riscul ca pisicila sa cada de la inaltime, punandu-si integritatea fizica sau chiar viata in pericol.
Plimbatul
Plimbarile (daca sunt obligatorii) trebuie facute pe racoare, nicidecum in intervalul orar 11:00-17:00, iar daca este vorba de calatorii cu masina, pisica nu trebuie lasata niciodata in masina incinsa, nici macar timp de cateva minute, pentru ca se confrunta cu un risc ridicat de deces.
Deparazitarea
Deparazitati periodic pisicile de exterior prin aplicarea solutiilor speciale. Dar nu neglijati controlul personal si cel de specialitate si in cazul pisicilor de apartament, care pot lua paraziti externi, vehiculati de alte animale sau chiar de noi insine.
Arsurile solare
Preveniti arsurile solare! Acestea ameninta, mai ales, pisicile cu blana deschisa la culoare si pe cele cu blana scurta, dar, in general, toate pisicile (mai ales cele de exterior) sunt expuse arsurilor in zona urechilor si nasului, acolo unde pielea este sensibila. In afara de restrictiile de expunere la soare in intervalul 11:00-17:00, o solutie pentru prevenirea arsurilor ar fi folosirea unei creme de protectie cu factor ridicat, cum ar fi cele pentru copii.
Pentru a procura o mincare calitativa si la un pret rezonabil sunati la telefoanele:
Balti -079880196 Chisinau -079705722